Brandweerlieden van La Palma naar Gran Canaria

Brandweerlieden van La Palma zijn naar Gran Canaria gevlogen om strijd tegen de bosbrand aan te gaan.

Het vuur op Gran Canaria is nog altijd niet onder controle. De brand die afgelopen zaterdagmiddag is begonnen, treft al 6.000 hectare en heeft ongeveer 8.000 mensen gedwongen te evacueren. Er zijn op dit moment 700 brandweerlieden aan het werk, gesteund door 16 watervliegtuigen om het vuur te blussen.

Brandweer La Palma voor vertrek naar Gran Canaria.

Bosbranden op de Canarische Eilanden zijn een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen. Ieder jaar is er wel een van de eilanden die getroffen wordt door een heftige bosbrand.

De droge naaldjes en de grote concentratie uitermate brandbare hars van de pijnbomen in combinatie met de droge, verschroeiende wind vanuit de Sahara maakt het bos tot een kruitvat. Een vonk kan het vuur doen overslaan. Zolang de wind blijft waaien vanuit het zuidoosten is een bosbrand niet onder controle te krijgen.

De vuurbestrijding is er vooral op gericht om de schade aan huizen en de infrastructuur zoveel mogelijk te beperken en om de geëvacueerde bewoners zo snel mogelijk terug te laten keren naar hun huizen. Een bosbrand maakt de ondergrond onstabiel waardoor er tijdens de eerste regen gevaar bestaat van modderstromen en landverschuivingen.

Temperatuur 19.08.2019

Het pijnbos zal zich in 5 jaar tijd volledig herstellen. Het door het vuur schoongevreten bos begint opnieuw aan zijn cyclus. De bomen krijgen na korte tijd opnieuw naaldjes die na enige tijd afvallen en de bodem van het bos bedekken. Het pak droge pijnboomnaalden groeit aan totdat een nieuwe vonk het bos opnieuw in lichterlaaie zet.

Onze beste brandbestrijders op La Palma hebben het eiland verlaten om hun collega’s op Gran Canaria te ondersteunen. De toestand op La Isla Bonita lijkt rustig en onder controle. Maar iedereen weet dat een vonk de situatie snel kan veranderen.

Bronnen: La Palma prensa Foto: El diario
Archief: 2016 bosbrand-op-la-palma-na-zes-dagen-onder-controle
Gerelateerde artikelen: La Palma Meteo

 

1 gedachte over “Brandweerlieden van La Palma naar Gran Canaria”

  1. Anky Schop

    Ja, verschrikkelijk dit soort bosbranden. Hopelijk krijgen ze het snel onder controle in Gran Canaria. Ik heb ontzettend veel ontzag voor deze ‘bomberos’!
    Werken onder deze hete omstandigheden, in brandwerende kleding en met bepakking en met gevaar voor eigen leven, is een loodzware job.
    Petje af voor deze helden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven