Ontzilten van water oplossing voor Tijarafe

Het ontbreken van voldoende regen in de afgelopen jaren op La Palma is zorgelijk.

De gevolgen van de droogte zullen deze zomer met name in Tijarafe gevolgen hebben. De kans is groot dat er in de maanden augustus en september een tekort zal zijn aan water voor irrigatie en huishoudelijk gebruik.

watervoorraad.lapalma.vicario
Waterbekken Vicaris in aanbouw in Tijarafe.

De burgemeester van Tijarafe en de vereniging van boeren hebben een vergadering gehouden waarin ze het gebrek aan water hebben besproken. Als oplossing van de watercrisis is aangedragen om zeewater te ontzilten. Ook is de mogelijkheid besproken om een pijp aan te leggen vanuit Barlovento om het water vanuit het noorden naar het westen te brengen.

De burgemeester heeft behalve een oplossing voor het tekort aan water voorgesteld om in de gemeente nieuwe landbouwproducten te ontwikkelen die weinig tot geen irrigatie nodig hebben. Olijfolie en het uitbreiden van de druivenvelden voor het maken van wijn bieden een goed toekomstperspectief.

De bouw aan het waterbekken Vicaris in Tijarafe is onlangs hervat met een financiële injectie van 5 miljoen euro en zou in de toekomst voor verlichting kunnen zorgen.

Bron en foto: El diario

2 gedachten over “Ontzilten van water oplossing voor Tijarafe”

  1. Paul Groeninckx

    Ons eiland zou best de cultuur van platanos stopzetten of ten minste sterk reduceren. Deze kweek is verantwoordelijk voor meer dan vijftig procent van het waterverbruik. Voeg daarbij dat we meer dan tachtig procent van onze groenten en fruit importeren en je begrijpt onmiddellijk dat de bananenboeren moeten omschakelen op andere teelten. Verder is de teelt van platanos niet leefbaar zonder de miljoenen subsidies van EG en tot slot is de kweek van platanos afzichtelijk en verantwoordelijk voor verhoogd kankerrisico’s inde gebieden waar er midden van de bananenvelden wordt gewoond, denk bv aan Tazacorte en Puerto Naos.

  2. Paulien Teering

    Ook op La Palma wordt de droogte steeds voelbaarder, net als in andere landen. Nederland kampt ook nog steeds met een te laag grondwaterpeil. De klimaatverandering is overal voelbaar. Wellicht is het voorstel van Paul Groeninckx niet eens zo slecht. Minder bananen, die water slurpen en vervuilend zijn (hoewel de Canarische bananen voor ons nog steeds superlekker zijn).

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven