Garafia broedplaats van kunst en cultuur

De gemeente Garafia heeft zijn oorspronkelijke landelijke karakter behouden. De mooiste wandelpaden doorkruisen diepe kloven en authentieke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. In Garafia hoor je het geblaat van geiten en het gekraai van hanen. Op eenzame en steile berghellingen staan gekleurde Canarische huisjes.

Portugese joden
In de zestiende eeuw kwamen een groot aantal Joden vanuit Portugal naar het noordwesten van La Palma. Ver weg van alles en iedereen konden ze in Garafia een rustig leven opbouwen.

Tsjernobyl
Na de kernramp in Tsjernobyl van 1986 zochten met name idealisten uit Europa een stralingsvrij onderkomen in het landelijke en maagdelijke noorden van La Palma

Toevluchtsoord voor idealisten
En nog altijd is Garafia een geliefd toevluchtsoord voor wereldverbeteraars, idealisten, reizigers, muzikanten en kunstenaars. Velen trekken na een periode weer verder, een enkeling blijft en schrijft zich in als bewoner.

cultuur la palma

Cultureel centrum Oso Polar
Onder de oppervlakte van een traditionele streek bevindt zich een levendige scene van vrijdenkers en creatievelingen. Midden in het dorp Santo Domingo, in het 200 jaar oude huis van de dokter zijn Ada, AlitaIván y Begotxu het cultureel centrum Oso Polar gestart.

Het centrum Oso Polar is een ontmoetingsplaats voor artiesten in ontwikkeling, creatieve bewoners en reizigers. Ideeën en kennis wordt gedeeld van muziek, schilderen, het maken van kleding en video performance. Bijna wekelijks vinden er optredens plaats van muzikanten en worden er films getoond. De grondleggers dromen ervan om te leven van het maken van kunst.

Festivals in Garafia
In het verstilde Garafia is op cultureel gebied volop in beweging. Een keer per jaar vind in Santo Domingo het filmfestival Festivalito plaats. Professionals en de bewoners werken samen om korte films te maken. En behalve de traditionele feesten en processies vindt er in San Antonio jaarlijks een festival plaats voor creatieve geesten en spirituele geesten.

Tekst: Siepko Wenning
Video en foto`s: Facebook Oso Polar
Gerelateerde links: Festivalito
Cultuur La Palma

2 gedachten over “Garafia broedplaats van kunst en cultuur”

  1. Joop Arnoldus

    Interesant, aankomende zomer zijn we 3 weken op la palma en gaan wij eens kijken bij deze kunstenaars

  2. Marc Smout

    Garafia is schitterend ; de kerk is een pareltje ! Van de panorama’s blijf je genieten .

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven