Stemmen op La Palma

Zondag konden we op La Palma onze stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen en het gemeentebestuur. Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen kunnen niet stemmen voor de eilandregering, de provincie en het landsbestuur.

Coalicion-Canarias-winnaar.lapalma
Lady Barreto nieuwe minster-president van de eilandregering La Palma.

Stemmen
In de week voor de verkiezingen ontvingen we van de overheid via de post informatie over de locatie waar door ons gestemd kon worden. Nadat de naam op de lijst in het stembureau zorgvuldig door 4 personen was gecontroleerd ontvingen we een witte envelop voor de gemeenteraadsverkiezingen en een blauwe envelop voor de Europese verkiezingen.

Achter een gordijn lagen op een tafel van alle politieke partijen een strook papier. Kies je favoriete partij uit, stop de strook papier in de envelop en doe je stem in de stembus.

De uitslag
Nieuwsgierig naar de uitslag was de eerste actie deze ochtend het bekijken van de regionale en landelijke kranten. De grote winnaar van de verkiezingen zijn de socialisten. Op plaatselijk niveau zijn er grote verschillen.

In Los Llanos heeft de PP, een conservatieve partij aan de rechter kant van het midden, de absolute meerderheid behaald. In El Paso is de Canarische partij Coalicion Canario ook dit keer als de grootste uit de bus gekomen. In Tazacorte is de decennialange macht van de plaatselijke partij Bagañetas doorbroken en mag de NC, de nieuwe Canarische Partij het beleid in de zonnigste badplaats van Europa de komende 4 jaar bepalen.

la palma verkiezingen

Lady Barreto 
De minister-president van de eilandregering Anselmo Pestana verloor met slechts 0.1 % van de stemmen de verkiezingen. Lady Barreto van de Coalicion Canario is de nieuwe minister-president van La Palma.

Wetenswaardigheid
In Spanje mogen 466.181 buitenlanders, waarvan 15.085 Nederlanders en 10.922 Belgen, hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen, .

Bron en foto: El diario

Scroll naar boven