Als ik win trouw ik op La Palma

´Als ik win trouw ik op La Palma,’ waren de woorden van de Nederlandse Ragna Debats voor de start van de ultramarathon Transvulcania.

transvulcania.lapalma.2019

Zaterdag 11 mei ging de Hollandse atlete om 6 uur in de ochtend met 2999 andere atleten uit meer dan 60 landen van start bij de vuurtoren in het zuiden. De elfde editie van de monstertocht Transvulcania volgt de GR-131 over de vulkanen en de hoogste top van La Palma tot in Tazacorte waar nog eenmaal een pittige klim moet worden gemaakt tot Los Llanos.

Een krachtinspanning die te vergelijken is met de Elfstedentocht. Gedurende de 73 kilometer lange race wordt er te voet een hoogte overbrugt van meer dan 4000 meter stijgen en dalen.

Ieder jaar opnieuw wordt ik meegesleept door het gigantische sportevenement. En iedere keer opnieuw sta ik geëmotioneerd langs het parcours mijn tranen te bedwingen. Het samenspel van al die honderden vrijwillige en professionals, de bovennatuurlijke prestaties van de lopers en het enthousiaste publiek laat niemand onbewogen.

Ik was er bij toen de Fransman onder luid gejuich als eerste over de finish kwam in de onmenselijke tijd van 7 uur en 11 minuten. Niet veel later werd omgeroepen dat de Hollandse Ragna Debats ter hoogte van Torre del Time afstand had genomen van een loopster uit Frankrijk en Amerika.

Een klein uur later wisten we dat we binnenkort op La Palma het huwelijk kunnen gaan vieren van Ragna Debats. In een tijd van 8 uur en 9 minuten was ze de eerste vrouw die over de finish kwam. Ragna stapt in het huwelijksbootje met Aurell, de winnaar van de mannen van de vorige editie van de Transvulcania.

Tekst: Siepko Wenning Foto: gracias al LaPalmaTV
Gerelateerde artikelen en links: Transvulcania.es
transvulcania-live-te-volgen-in-de-gehele-wereld/

3 gedachten over “Als ik win trouw ik op La Palma”

  1. Wat een prachtig ontroerend verhaal. En wat een prestatie! Wereldklasse!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven