Virgen del Pino zorgt voor wonder

Op La Palma word de heilige Maria aanbeden. Volgens de bewoners beschermt ze het eiland en de bevolking tegen rampspoed. Maria is verantwoordelijk voor een groot aantal wonderen.

In El Paso wordt Maria van het pijnbos, La Virgen del Pino vereerd. Nadat in een enorme pijnboom (pino) boven het dorp de verschijning van Maria werd waargenomen heeft deze pijnboom een goddelijke status. Naast de Pino de la Virgen werd een kerkje gebouwd.

Pino de la Virgen El Paso

Het had niet veel gescheeld of het kerkje was de oorzaak geweest van een langzame dood van de 800 jaar oude pijnboom. Het plein rond het kerkje verstikte de wortels van de heilige boom, de pijnboom kreeg steeds minder lucht en vocht.

Een commissie van wijze boomdokters kwam bij elkaar en de wortels van de lijdende boom werden vrijgemaakt, voorzien van vruchtbare en luchtdoorlatende aarde. De pijnboom heeft weer lucht gekregen.

Met nog een week of vier te gaan voordat klimatologisch gezien de laatste drup regen valt reden we met ons hondje Luna naar het kerkje van El Paso voor het maken van onze dagelijkse wandeling. We vertrokken vanuit het dorp El Paso met een blakende zon en kwamen aan bij oudste pijnboom van de wereld met extreem plaatselijke regen. Alleen rondom het kerkje van de Virgen del Pino viel water uit de hemel.

Pino de la Virgen

Vette druppels levensvocht vloeiden van de naalden van de oude boom op de doorweekte aarde. Het was als een teken van de Virgen del Pino die de bewoners van het dorp wilde bedanken voor het bevrijden van haar pijnboom.

De Pino de la Virgen leek te glimlachen van geluk en stak een duim naar me omhoog alsof het wilde zeggen: ´Met mij gaat het uitstekend`. Dat van die duim zal ik me wel hebben verbeeld dacht ik later.

Opweg naar huis stopte de regen op enkele honderd meter afstand van de Pino de la Virgen. Dat kon geen toeval zijn, we waren getuige van een wonder.

Foto en tekst: S.Wenning
Gerelateerde artikelen: Virgen del Pino Leeft
Leefomgeving Pino del Virgen verbeterd

2 gedachten over “Virgen del Pino zorgt voor wonder”

  1. Hopelijk knapt de boom snel weer op, want ik vind hem er slecht uit zien in vergelijking tot een aantal jaren geleden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven