Er wordt door bezoekers van La Palma wel eens gemopperd over landschap ontsierende bananenplantages aan de kust. Wat je ook van de overdekte plantages vindt, de bananensector is op het eiland de grootste werkgevers. Al het nieuws over bananen wordt om deze reden door de eilandbevolking op de voet gevolgd.
Hoeveel bananen eten we in Europa?
In Europa wordt per jaar 6,5 miljoen ton kilo (volgens mijn niet al te sterke rekenkunsten is dat 6,5 miljard) bananen per jaar geconsumeerd. Daarvan wordt 700 miljoen kilo bananen in Europa verbouwd. De meeste bananen die in Europa worden gegeten komen uit Latijns-Amerika.
De Europese banaan
Europese bananen worden geteeld op de Canarische Eilanden en op Madeira. Ook worden er bananen ingevoerd vanuit het Franse Guadeloupe en Martinique. De Europese bananen voldoen aan de strengste normen wereldwijd en is de eerste optie voor consumenten die producten van duurzame teelt en hoge kwaliteit waarderen.
Oneerlijke concurrentie
De bananen die in Europa worden geproduceerd moeten economisch concurreren met bananen uit niet-eurolanden. De strenge verordeningen zijn niet van toepassing op landen buiten de Europese Unie. Bananenboeren in Afrika en Zuid-Amerika kunnen hun producten met minder milieuvoorschriften produceren. Ook gelden er voor deze producenten minder voedselveiligheid en arbeidsvereisten waardoor de banaan voordeliger dan de Europese banaan op de markt kan worden gebracht.
Duurzaam, smaakvol en traceerbaar.
Om de positie van de Europese bananen te verbeteren gaan de Europese landen die bananen produceren de komende jaren samenwerken en is het label en de campagne: Origen Calidad ontwikkeld.
Koop je een banaan in de winkel met het logo. Origen Calidad dan ben je er zeker van dat je een hoogwaardige product in je winkelmandje legt van Europese oorsprong.
Origen Calidad Canarias
De bananen die het logo Origen Calidad dragen voldoen aan de EU-normen met betrekking tot het respecteren van sociale en milieunormen en duurzame productie. Ze worden gekweekt met traditionele methoden, rekening houdend met de lokale biodiversiteit, en hebben een traceerbaarheid van 100%. Dit maakt dat ze inspelen op de huidige eisen van consumenten op het gebied van gezond eten en duurzame consumptie.
De Canarische banaan
Op de Canarische Eilanden verbouwen 8.900 producenten jaarlijkse een oogst van 400.000.000 kilo. De Europese Unie lijkt zich in te zetten om de verbouw van bananen ook de komende jaren te ondersteunen. Dit berekent brood op de plank bij een groot aantal Palmese gezinnen en overdekte plantages aan de kust.
Bron: La Prensa de La Palma.
Gerelateerde berichten: Calidad de origen
Slecht jaar voor bananen op La Palma
Van mij mogen alle bananen uit de Canarisch komen, ze zijn gewoon ontzettend lekker. Alleen jammer dat ze altijd nog groen geplukt worden. Ter plekke kun je lekker rijpe bananen eten die zo heerlijk smaken. Jullie boffen daar op La Palma…..
Het merendeel van de bananen op het eiland is bespoten.Maar een handjevol plantages zijn biologisch.
Ik heb vernomen dat het beter voor het milieu is om avocado’s te gaan verbouwen omdat deze meer opleveren en er geen gif gespoten hoeft te worden en weinig water verbruiken.
Bananen gedijen niet zoals het hoort op La Palma ; op het eiland is het niet warm genoeg en er is te weinig neerslag met alle gevolgen van dien voor het niveau van de grondwatervoorraden .; en dat weten de Palmeros ook ;vandaar hun zoektocht naar alternatieven zoals avocado ’s maar voorlopig zijn de bananen de belangrijkste bron van inkomsten