Kijk mee met de telescoop Grantecan

De Gran Telescopio Canarias opent zijn deuren om via het internet de sterrenhemel boven La Palma te bekijken.

Ondanks de grote belangstelling en fascinatie voor de astronomie heeft de burger geen directe toegang tot grote telescopen zoals de Gran Telescopio Canarias (GTC). De telescopen zijn ‘s nachts alleen toegankelijk voor technici en wetenschappers.

Om deze barrières te doorbreken, geeft de GTC de website grantecan.es gelanceerd waardoor het mogelijk is om ‘s nachts mee te kijken door de 10,4 meter grote spiegel naar de sterrenhemel.

grantecan website
De website van de Grantecan.

Op de website wordt summiere informatie gegeven over de grootste telescoop ter wereld en de wetenschappelijke projecten waaraan wordt gewerkt, de gebruikte instrumenten en de weersomstandigheden.

De beelden die op de website zijn vastgelegd door gevoelige camera’s met een hoge resolutie waardoor de buitengewone kwaliteit van de nachtelijke hemel van Palma goed zichtbaar wordt.

Elke zaterdag van 9 maart tot eind juni worden er een aantal live-uitzendingen gemaakt die via dezelfde website en het YouTube van GTC te zien zullen zijn.

Elena Nordio, astrofysica en Starlight gids, geeft tijdens de programma’s antwoord op vragen van bezoekers. Geïnteresseerden kunnen via de website contact opnemen met de Grantecán.

Bron: elapuron Afbeelding: website grantecan.es

2 gedachten over “Kijk mee met de telescoop Grantecan”

 1. Leuk en interessant berichtje, maar het klopt niet helemaal. Allereerst kun je natuurlijk
  wel een rondleiding krijgen bij een aantal telescopen maar moet je dat lange tijd van
  tevoren aanvragen. Zeker de moeite waard!
  Ten tweede is “meekijken door de telescoop” iets dat nooit kan, want je “ziet” pas iets
  na uren van belichten met diverse filters op een CCD camera en correctie voor atmosferische beweging. De plaatjes worden pas na langdurige bewerking gecompleteerd waarbij kleurtjes worden toegevoegd voor het licht van verschillende golflengtes: rood, blauw, groen voor waterstof, zuurstof etc. Die mooie plaatjes de we van allerlei nevels kennen zijn het resultaat van dergelijke intensieve bewerkingen en niet het directe waarnemingsresultaat.

  Desalniettemin leuk dat ze die website hebben opgezet want de plaatjes die met dergelijke telescopen gemaakt kunnen worden zijn geweldig.

 2. Bedankt voor je volledige reactie!
  De Grantecan geeft de mogelijkheid om door de koepel de sterrenhemel boven de telescoop te bekijken. Klopt wat je schrijft dat we niet mee kunnen kijken door de lens. Siepko

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven