Droge en warme winter op La Palma

Het wil maar niet regenen op La Palma. De winter van 2018- 2019 gaat de boeken in als de tweede droogste van deze eeuw.

De gemiddelde temperatuur op het eiland in de afgelopen wintermaanden was in Spanje maar op één andere locatie hoger.

Droogte La Palma
De droogte is ondermeer zichtbaar aan de voet van de Cumbre Nueva waar zelfs de wolkenwaterval niet kan verhinderen dat het gras geel is gekleurd.

Het zwaarst getroffen is het hart van La Palma: de Caldera de Taburiente. Stroomt er in de zomer gemiddeld 1000 kuub water per uur door de Caldera, op dit moment is dat nog maar 700 kuub.

De watervoorraden worden door het ontbreken van regen niet gevuld waardoor de reserves voor de komende zomer slinken.

La Palma is gewend geraakt aan het zorgeloos kunnen benutten van het water. We zullen ons op het eiland moeten voorbereiden aan periodes met langere droogte.

Bron: Eltime.es Foto: La Palma Nieuws
Gerelateerde artikelen: La Palma klimaat
water-van-de-cascada-de-colores-minimaal

3 gedachten over “Droge en warme winter op La Palma”

 1. Overal op de aarde is de klimaatverandering zichtbaar.
  Nederland had dit jaar ook een van de warmste en droogste zomers in eeuwen. Hopelijk krijgt La Palma weer snel water.

 2. Ronny De Keulenaer

  Ik vind dat ze op La Palma veel te veel water verspillen. Als de watertanks vol zijn laten ze het water gewoon weglopen. Als iedereen een vlotterafsluiter zou installeren kan er zeer veel water bespaard worden. Maar ja, het loopt toch maar. Waarom zou men de moeite doen. Watermeters op het bergwater zou geen overbodige luxe zijn. Maar dan niet aan 1€ voor een m³ natuurlijk. Gewoon een kleine vergoeding. Volgens mij gaat de vlotterverkoop dan pijlsnel de hoogte in. Groetjes. Ronny

 3. Eindelijk weer hemelwater vandaag! Al is 12 mm. tot op heden nog niet om over naar huis te schrijven…

  Ronny ik ben het met je eens dat er veel water verspilt wordt maar vlotterafsluitingen brengen geen soelaas, het water stroomt dan elders weg, ergens hoger op de hellingen. Eerst zou het hele systeem van waterrechten (een recht om x gram water per minuut te verkrijgen) op de schop moeten of zelfs afgeschaft mogen worden, en dat zie ik in deze eeuw nog niet gebeuren. Ook zouden dan veel meer enorme opvangbekkens aangelegd moeten worden, hoewel het landschap zich daar niet echt goed voor leent. In de gemeente Tijarafe is al jaren een groot waterbekken in aanbouw. Zo vlot gaat dat blijkbaar ook niet.
  Tot dat alles gerealiseerd is, zal dagelijks veel Calderawater blijven wegstromen, helaas ook bij mij als de watertank van 20.000 liter vol is en ook bij de buren met hun 100.000 liter tank.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven