Wandeltocht in het noorden van La Palma

Een van de mooiste wandelingen op La Palma is het wandelpad GR-130 tussen Barlovento en Santo Domingo. Het is tevens een zware wandeling vanwege de hoogteverschillen en de afstand.

De noordkust van La Palma.

Om kennis te maken met het kustpad de GR-130 in het noorden van La Palma kan deze lange wandeling van 24 kilometer ook in kortere delen worden gemaakt. Gemakkelijk te organiseren is het twaalf kilometer lange stuk van Barlovento naar Franceses. Je komt dan ook door een van mijn favoriete kloven op het eiland, de barranco de Gallegos.

gallegos kloof
Barranco Gallegos

Een aantal malen per jaar maken we de anderhalf uur durende autorit van El Paso naar het noorden van La Palma. Vooral na de eerste regen die normaal gesproken in oktober valt, kleurt het noorden in korte tijd weelderig groen.

Nergens anders op het eiland komen er zoveel endemische planten voor dan aan de noordkust. Ook in het noorden zijn de meeste dagen zonnig en is de kleurt van de hemel en de oceaan diep blauw.

Wandeling GR-130 in het noorden van La Palma.

We hebben de auto geparkeerd in Barlovento. Na eerst een bezoek aan een bar, waar we ook een belegd broodje hebben laten klaarmaken, zijn we gestart. Wandel het dorp uit in westelijke richting en volg het gemarkeerde pad.

Het wandelpad gaat door het gehucht La Tosca met zijn drakenbloedbomen. Het wandelpad is goed begaanbaar met tot Gallegos niet al te veel hoogteverschillen. Het uitzicht over de steile noordkust is magisch!

La Tosca la palma
Het gehucht La Tosca met drakenbloedbomen.

In Gallegos kan er een bus of taxi worden genomen naar Barlovento. Je mist dan wel het mooiste deel van deze wandeling tussen Gallegos en Franceses. Je zou ook in Gallegos kunnen starten om alleen het aller mooiste deel van deze wandeling te maken tussen Gallegos en Franceses.

Het dorp Gallegos.

Na de sterke koffie van Bar Viveros in Gallegos was het overbruggen van het hoogteverschil in de kloof van Gallegos een makkie. Het wandelpad daalt over een rotsig bergpad van 350 meter tot iets boven zeeniveau en stijgt daarna 550 meter.

noordkust la palma
wandelen la palma noordenDe natuur in het noorden van La Palma is overweldigend, ongerept en weelderig.

Huis in Franceses.

In Franceses bevindt zich midden in het dorp een bushalte. Ik mag dan wel de schrijver van een reisgids zijn waarin de bustijden correct staan vermeld, in de praktijk bak ik weinig van de organisatie. Waarom ik dacht dat de bus om half vier zou vertrekken, terwijl dat half drie was, blijft me onduidelijk. De volgende bus op zaterdag stond voor half zeven gepland.

Tekt en foto: La Palma Nieuws
Informatie over de wandeling GR-130
Het noorden van La Palma is onderdeel van de rondreis

6 gedachten over “Wandeltocht in het noorden van La Palma”

 1. May Coertjens

  Inderdaad, een van de mooiste wandelingen die we ooit deden. Wij zetten onze auto op de eindbestemming en nemen dan de bus naar het beginpunt, veel relaxter vinden wij.

 2. H.E. Veenekamp

  Kunt u mij vertellen of de weg van Puerto Tazacorte naar Tijarafe ‘s avonds in het donker goed te rijden is. Wij gaan in augustus weer naar la Palma en verblijven is n Tijarafe.

 3. ingrid veer

  Siepko, je heb gelijk, mijn hart sprong over bij het zien van de mooie fotos.
  Wat hebben wij daar toch vele jaren genoten.
  En ja H.E. Veenekamp dit heb ik vele malen gereden, in het donker, in de regen en in stormachtig weer.
  Ingrid.

 4. Karel en Tineke Derickx

  Inderdaad prachtige wandeling.
  Meerdere malen gemaakt.
  Tip: plan het op een zonnige dag.

 5. Jack en Marjet Joosen

  Schitterende foto’s Siepko. We zijn gisterenavond thuis gekomen en we missen het nu al weer. Gelukkig komen we in februari weer terug en kunnen we dit stukje wandeling doen. We zijn er denk ik al zo’n 12 keer geweest en nog altijd niet alle wandelingen gemaakt. Het blijft nog altijd mooi.

 6. Afgelopen april de afzink gemaakt van El Tablado naar La Fajana. Daar aangekomen een paar uur geluisterd en gekeken naar de beukende oceaangolven…..geweldig!!

  Wie kan me vertellen of B&B Los Castros in Franceses nog open is? De website is (tijdelijk?) uit de lucht.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven