Bloemen op vergeten akkers La Palma

De bananenplantages aan de kust zorgen voor een stabiel inkomen voor de eilandbewoner op La Palma. De verbouw van de de bloem protea is een nieuwe inkomstenbron voor het eiland.

Tijdens onze wandelingen zien we in de hoger gelegen gebieden de decennia lang vergeten en waardeloos gewaande landbouwakkers veranderen in velden met bloemen.

protea la palma
Landbouwakker met proteas in Moraditas, El Paso.

Noordelijk halfrond
Twintig jaar gelden werd op La Palma de uit Zuid-Afrika afkomstige plant Protea geïntroduceerd. Op dit moment leven 80 boeren van de verbouw van deze sierplant en is La Palma de belangrijkste exporteur van proteas op het noordelijk halfrond.

De eerste jaren gingen alle bloemen naar Nederland, de Europese centrale markt bij uitstek. De afgelopen drie jaar gaan de op de Palmese landbouwakkers geteelde bloemen ook naar Japan, China en de VS.

bloemen van la palma
Protea (foto: Eltime)

Proteas La Palma
De productie bedraagt op La Palma op dit moment een miljoen bloemen. Het doel is volgens de coöperatie om het komende jaar de export te verdubbelen met nieuwe variëteiten.

Vorig jaar kochten de Japanners de bloemen nog via Aalsmeer, tegenwoordig gaan de proteas direct naar het land van de rijzende zon. De importeur kan op deze manier de bloemen voordeliger kopen en ook de bloementelers op La Palma ontvangen op deze manier een hogere prijs.

Ook op de eilanden Gran Canaria en Tenerife is er gestart met het verbouwen van proteas. La isla Bonita valt op door de hoge kwaliteit, de organisatie en de strenge controles. Het heeft daardoor wereldwijd de herkenning verdient van het merk: “Proteas La Palma”

Bron: Eltime.es Foto: La Palma Nieuws en Eltime

3 gedachten over “Bloemen op vergeten akkers La Palma”

 1. Joop Arnoldus

  Dat is goed nieuws Siepko, de economie van La Palma zal er baat bij hebben. Ik werk voor een grote Amerikaans bedrijf , wij zijn gespecialiseerd in pompen en waterzuivering. Aangezien LP in de toekomst water schaarste verwacht zou het handig zijn om zich te verdiepen in technische vraag stukken als het verkrijgen van drinkwater uit de zee, , stappen als zoutwater naar water naar drinkwater dan blijft de bananen teelt ook overeind .. Die 16 miljoen hadden ze goed kunnen gebruiken voor een leuk project als deze.. Groeten uit Haaksbergen

 2. marc smout

  Beste Joop,
  Wat kost een liter ontzilt zeewater ? Je moet wel weten dat bananen water zuipen en enkel kunnen overleven op La Palma dank zij een uitgebreide steun van de EEG, Ontzilt zeewater zou een oplossing kunnen zijn maar ik denk dat de kostprijs voor de EEG onoverkomelijk zal zijn . Het is wel zo dat de bananenteelt de watervoorraden van La Palma opsoupeert en dat er alternatieven moeten worden gevonden ; de EEG zou daar beter subsidies voor geven in plaats van bananensubsidies in een bodemloos vat te storten om van de ecologische schade nog te zwijgen die enorm is ; Er wordt gesproken van La Isla Bonita maar dan toch niet tussen de overvloedig bespoten bananenplantages .die ook nefast zijn voor het toerisme. Bananen zijn tropische vruchten die veel water nodig hebben en een hogere temperatuur dan op La Palma .(cfr Midden en Zuid Amerika )

 3. Joop Arnoldus

  Hallo Marc

  Wat de kosten zijn ik zou het niet weten, maar na jouw verhaal gelezen te hebben ben ik het met je reactie helemaal eens..
  Dat gaat een keer mis
  Ik vind al die plantages ook niet om aan te zien

  Groet Joop

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven