Vier lantaarnpalen op de top van La Palma

Een lantaarnpaal op de hoogste top van het eiland is een beetje gek.

Nog gekker is het wanneer er vier zijn en dat de lantaarnpalen wordt geplaatst in het epicentrum van het Starlight-reservaat , een van de belangrijkste astronomische centrum ter wereld.

Het kunstwerk De schreeuw van Edvard Munch kan maar voor een deel de afschuw voor dit plan uitdrukken.

De sterrenkundigen staan op hun kop en hebben alternatieven aangedragen om de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van het observatorium Roque de Los Muchachos te verlichten.

Opmerkelijk is dat de installatie van de vier lantaarnpalen is goedkeuring door het technisch bureau voor de bescherming van de luchtkwaliteit, die behoren tot het Instituut voor Astrofysica van de Canarische eilanden (IAC).

Bron: Eltime.es Afbeelding: Edvard Munch

8 gedachten over “Vier lantaarnpalen op de top van La Palma”

 1. Hanny Braakhekke

  Het donkerste plekje van Europa wordt door lantaarnpalen teniet gedaan. Misschien komen ze er nog op terug na veel kritiek. Net alsof ze t al wisten is de grootste telescoop naar Hawai gegaan en niet naar La Palma.

 2. Misschien interessant om een citaat uit het dagboek (22-01-1892) van Munch te lezen, waaruit blijkt dat de figuur zijn oren bedekt omdat de natuur zo heftig schreeuwt: ‘Ik wandelde met twee vrienden langs de weg en de zon ging onder. Plotseling kleurde de hemel bloedrood. Ik stopte en voelde me uitgeput. Ik leunde tegen de balustrade. Er waren bloed en tongen van vuur boven de blauwzwarte fjord en de stad. Mijn vrienden liepen door en ik stond daar trillend van angst. En ik voelde een oneindige schreeuw door de natuur gaan’.

 3. Hopelijk is het nog in de plan-fase en krijgen de sterrenkundigen van het observatorium Roque de Los Muchachos nog de kans om de juiste personen te overtuigen van de onzin van het huidige plan en van de zin en het belang van de nieuwe voorstellen….

 4. Juist op La Palma staat momenteel de grootste enkelvoudige telescoop de: Gran Telescopio Canarias, alle andere telescopen zijn een optelsom van meerdere telescopen.

  Juist daarom is dit echt een onzalig idee.

 5. Paul Groeninckx

  Moeten we geen petitie starten tegen die onzin? Lijkt mij in ieder geval belangrijk genoeg.

 6. Tjonge wat een idioot besluit dat werd goedgekeurd.
  Is er dan geen instantie die dit kan terugdraaien ?
  Een wereldwijde samenwerking staat daar opgesteld om de ruimte te bestuderen, iemand moet dit tegen kunnen houden!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven