Twee vierkante meter Engels grondgebied op La Palma

De gemeente Mazo krijgt woensdag bezoek van de Britse ambassadeur in Spanje. Het bezoek is vanwege de herdenking van een Schotse soldaat die 75 jaar geleden tijdens de tweede wereldoorlog levenloos aanspoelde op het strand van Mazo.

De burgemeester en de leden van de gemeenteraad zullen de ambassadeur begeleiden naar de begraafplaats van San Blas om hulde te brengen aan John Lee.

graf john lee

Begin maart 1943, in het midden van de Tweede Wereldoorlog, spoelde op het strand Las Goteras het verminkte lijk aan van een tweeëntwintig jarige John Lee.

john lee la palmaJohn Lee behoorde tot het Maritime Regiment Royal Artillery van de Britse Royal Navy. Het doel van de missie was om voedsel en machines te verschepen van Amerika naar Engeland. Het schip werd tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër. Het lichaam van Lee werd door de zeestroming naar de kust van La Palma gevoerd.

Nadat de Britse autoriteiten op de hoogte waren gebracht van het begraven van de soldaat op La Palma ontving de burgemeester van Mazo een verzoek van de Britse Consul om het graf van de soldaat tot Engels grondgebied te verklaren.

Het waren moeilijke tijden waarin dictator Franco Spanje regeerde. Het duurde enkele jaren voor de aanvraag werd goedgekeurd. Op 21 juli 1951 werd het graf van John Lee door een Spaanse minister officieel tot Engels grondgebied verklaard.

Op dat stuk land, waarvan de meesten bewoners van Mazo niet wisten dat het Britse eigendom was, waren er altijd verse bloemen.

Bron en foto`s: El Apuron

4 gedachten over “Twee vierkante meter Engels grondgebied op La Palma”

  1. Joop Arnoldus

    Indrukwekkend Siepko, 22 jaar en dan al naar de ander wereld.

  2. Joop Arnoldus

    Dit jaar zijn wij op la palma geweest wat een mooie natuur echt en wat een heerlijke atmosfeer

  3. marc smout

    we bezoeken elke keer op La Palma Mazo ; nu in december bezoeken we zeker het graf van de Britse soldaat

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven