Grootste telescoop komt niet naar La Palma

Het Hooggerechtshof van Hawaï heeft toestemming verleend om de TMT te bouwen op de heilige berg Maunakea. La Palma was de tweede keuze na Hawaï voor de bouw van de TMT, de grootste telescoop in de wereld.

TMT telescoop

De eilandraad van La Palma had ook graag de grootste telescoop ter wereld willen bouwen. De regering van de Canarische Eilanden heeft de licentie bijna rond en zou morgen het milieueffectrapport presenteren. De eerste steen had overmorgen kunnen worden gelegd als de rechter van Hawaï anders had besloten.

Het besluit is genomen en toch houdt La Palma de deur voor de reus onder de telescopen op een kier. De eilandraad heeft Hawaï gefeliciteerd maar er aan toegevoegd dat wanneer ze zich mochten bedenken La Palma met open armen de  TMT zal ontvangen.

De president van La Palma is minder optimistisch als een paar maanden geleden over de komst van de telescoop maar heeft nog steeds een zekere hoop. Ondanks de afwijzing gaat La Palma verder met het afhandelen van de licentie, je weet maar nooit.

Bron: prensa La Palma Afbeelding: Tmt.org
Gerelateerde artikelen:  tmt.org
Telescopen op La Palma
Sterrenkijken op La Palma

1 gedachte over “Grootste telescoop komt niet naar La Palma”

  1. Dank Siepko, mooi stuk.

    Wat is de reden, om een, imho: megalomaan project, als dit, te willen ?

    Een heilige berg,…. dat gaat dus fout, mark my words.

    Groet,
    Ernesto.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven