Groene energie voor La Palma

De regionale kamer van de Canarische Eilanden heeft een bezoek gebracht aan een geothermische fabriek op de Azoren.

Het bezoek aan de centrale is onderdeel van een onderzoek om te bestuderen of het benutten van aardwarmte op de eilanden La Palma, Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote tot de mogelijkheden behoort.

windmolens la palma vliegveld
Windmolens bij het vliegveld.

La Palma heeft, volgens de deelnemers aan het onderzoek, een enorm potentieel als het gaat om het opwekken van groene energie. Behalve wind, zon en geothermische energie zouden de eilanden energie kunnen generen door de beweging van de golven.

Manuel Marrero van de politieke partij Podemos is van mening dat het mogelijk is om La Palma 100 % duurzaam te maken. Huizen, openbare gebouwen en bedrijven zouden zonnepanelen moeten plaatsen. Bovendien moet er een mogelijkheid komen om opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsbedrijf. Deze mogelijkheid wordt door het energiebedrijf niet geboden.

Het energiebeleid wordt in Spanje volgens de politicus Marrero door een sterke lobby van enkele multinationals bepaald. Het overgaan tot het opwekken van groene energie wordt tegengehouden. De vorige regering van Rajoy voerde zelfs een nieuwe belasting in op het gebruik van de zon om energie op te wekken.

Santa Cruz de La Palma was aan het eind van de 19 de eeuw de derde plaats in Spanje die werd verlicht door gloeilampen. De energie werd opgewekt door hydraulische energie. Deze voortrekkersrol zou La Palma ook moeten nemen als het gaat om groene energie.

Bron: Eltime.es Foto: La Palma Nieuws

Scroll naar boven