Virgen del Pino leeft als nooit te voren

De feestdagen markeren het jaar en geven ritme aan het leven. De processie van de Virgen del Pino in El Paso deelt het leven in periodes van drie jaar.

De pijnboom, waarin twee houthakkers honderden jaren geleden de verschijning van Maria zagen, verliest langzaam zijn naalden door ouderdom. De heilige maagd van het pijnbos heeft het eeuwige leven en ´leeft’ als nooit tevoren.

pino del virgen el paso

Met een regelmaat van een keer in de drie jaar wordt de heilige maagd van het pijnbos uit het kerkje Pino del Virgen gedragen. Een stoet van 5 kilometer lang, bestaande uit meer dan 30.000 personen volgde zaterdagmiddag de heilige op haar reis naar het centrum van El Paso.

Het was voor ons de zesde keer dat we de processie van Virgen del Pino op La Palma meemaakten. Onze zoon, die we tijdens de eerste keer nog meeging in een kinderwagen, was deze keer aanwezig met zijn vrienden.

In de weken voor de processie hielp hij mee om een traditioneel uitziende kar te bouwen waarop het eten en de drank tijdens de processie vervoerd kon worden. Het was een van de 240 karren die door de gemeente stond ingeschreven om de heilige te mogen volgen.

elpaso virgen del pino

Iedere processie van de Virgen del Pino is als een pikket paaltje in de tijd. Zouden we van pikket paaltje naar pikket paaltje terug in de tijd kunnen reizen, dan zou de herinnering aan ons leven uitsluitend bestaan uit feestvieren met de bewoners van het eiland.

Tekst en foto`s: La Palma Nieuws

1 gedachte over “Virgen del Pino leeft als nooit te voren”

  1. Dank je, Siepko, voor al je leuke en interessante berichten. Ik lees ze altijd met plezier en ze brengen La Palma een stuk dichterbij!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven