Lampepoetsersgras gevaar voor de veiligheid

De plant Lampepoetsersgras (Pennisetum setaceum) behoort niet tot de inheemse flora van La Palma. Het siergras dat ook wel kattenstaart wordt genoemd, werd iets meer dan 20 jaar geleden voor het eerst aangeplant in de tuin van het vliegveld.

Het lampepoetsersgras heeft zich in korte tijd verspreid over het eiland en dreigt de inheemse planten te verdringen. De eilandregering ontvangt een bijdrage van de UNESCO om een einde te maken aan deze taaie indringer. Vorige maand zijn er van dit geld vijf auto’s gekocht om de verwijderde planten te kunnen transporteren om daarna vernietigd te worden.

Spiksplinternieuwe auto´s voor transport
De vraag is of er de komende tijd veel planten zullen worden vervoerd in de spiksplinternieuwe auto´s. Het elimineren van het lampepoetsersgras is gecompliceerd vanwege het onbergzame gebied en de taaie wortels van de plant. Daarbij moet het werk worden gedaan door werklozen die minder enthousiast zijn om deze klus te klaren.

In plaats van een afname lijkt het siergras zich nog verder te verspreiden over La Palma. Het siergras wordt in Tijarafe inmiddels gezien als een gevaar voor de veiligheid. De plantaardige indringer groeit weelderig langs de weg waardoor reflectoren niet overal zichtbaar zijn.

lampepoetsersgras

Burgemeester Tijarafe stuurt de rekening
De eilandregering is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de wegen maar doet volgens de burgemeester van Tijarafe helemaal niets. De burgervader overweegt daarom zelf met de mensen uit het dorp aan de slag te gaan en om de rekening daarvoor te sturen naar de wethouder van Infrastructuur en Milieu.

Ook voor de burgemeester zal het lastig worden om mensen aan het werk te zetten. De wet is onlangs veranderd waardoor het extra moeilijk is om personeel aan te nemen voor een bepaalde periode.

Het Lampepoetsersgras houdt zich niet aan wetten en groeit weelderig door om het eiland te veroveren.

Bron: prensa La Palma Foto: La Palma Nieuws
Gerelateerde artikelen: siergras-verwijderen-een-baan-voor-werklozen

1 gedachte over “Lampepoetsersgras gevaar voor de veiligheid”

  1. Hanny Braakhekke

    Mesje op zak en proberen te helpen om de plant te verwijderen tijdens onze wandelingen
    Zou t bijdragen?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven