Mega telescoop TMT in afwachting besluit Hawaï

La Palma is gekozen als een alternatieve voor Hawaï voor het realiseren van de 1.400 miljoen dollar kostende telescoop TMT. Wanneer de rechter de bouw in Hawaï verbiedt kan er op La Palma worden begonnen, mits alle papieren op orde zijn. De TMT telescoop wordt de grootste telescoop op aarde.

Zowel de bestuurders van de Canarische Eilanden en La Palma willen dolgraag dat deze gigant met een spiegel van 30 meter op de toppen van la Isla Bonita zal verrijzen. De inzet is om alle procedures en bureaucratische stappen al te nemen voordat de rechter van Hawaï een uitspraak doet of de TMT telescoop op de heilige berg Mauna gebouwd mag worden.

TMT telescoop la palma

Milieu evaluatie wet
Mocht de telescoop naar La Palma komen dan zal het worden gebouwd op de hoogste top van La Palma, op het grondgebied dat behoort tot de gemeente Puntagorda.

De regering van de Canarische Eilanden en La Palma hebben alle procedures doorlopen, het wachten is op de gemeente Puntagorda die de snelheid niet kan bijbenen. Om het vereiste document te ontvangen van de milieu evaluatie wet ontbreken er nog enkele papieren. De bestuurders van de Canarische Eilanden en La Palma worden ongeduldig.

Megaproject
De burgemeester van Puntagorda heeft toegezegd te corrigeren wat er gecorrigeerd moet worden. Maar geeft toe dat de materie voor de bouw van deze wetenschappelijke megaproject niet eenvoudig is.

Zonder het document van Puntagorda kan er geen milieu effect verklaring worden ingediend en staat de ecologisten niets in de weg om het besluit om de grootste telescoop ter wereld op La Palma te bouwen aan te vechten bij de rechter. Het gevolg van de stap naar de rechter  zou een procedure van vele jaren kunnen opleveren.

Een vertraging van de procedure zou er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat de TMT-telescoop ergens anders in de wereld op een bergtop zal worden gebouwd.

Tekst: S.Wenning Foto: Wikipedia

Scroll naar boven