Toename olijvenbomen op La Palma

Alweer een paar jaar geleden vertelde Alvaro dat hij 50 olijvenbomen had aangeplant. De prijs van de olie was verhoogd en dat maakte het voor de gepensioneerde landbouwer interessant om olijven voor eigen gebruik te verbouwen. Hij was niet de enige inwoner op La Palma die de laatste jaren olijvenbomen aanplantte.

Olijvenbomen

Het aantal olijfbomen is de laatste 5 jaren op La Palma sterk toegenomen. In 2008 was slechts 0,82 hectare begroeit met olijfbomen, nog geen tien jaar later is dat 10,72 hectare. De gemeente El Paso is de koploper met 3,2 hectare, het grootste areaal olijventeelt van de Canarische Eilanden. De verbouw van olijven is de laatste 5 jaar gestegen met maar liefst 226 %.

Olijvenbomen zijn niet veeleisend wat betreft water en ideaal om te verbouwen op de hoger gelegen en verlaten landbouwgronden.

Tijdens de wandelingen die we regelmatig maken in het gebied boven het dorp El Paso zien we een toenemende activiteit. Het land dat decennia lang braak heeft gelegen wordt opnieuw in gebruik genomen voor de verbouw van olijven en de sierbloem Protea. Een goed alternatief voor de steeds minder rendabele verbouw van bananen.

Bron en foto: La Palma Ahora

Scroll naar boven