Oud en nieuw op La Palma

Op de dag voor het grote oudejaarsfeest op La Palma kwam ik in Los Llanos een Nederlands echtpaar tegen die samen met hun twee jongens opzoek waren naar vuurwerk. De twee boys keken ietwat beteuterd toen ik ze vertelde dat er op La Palma alleen door de gemeente vuurwerk wordt afgestoken. De ouders leken opgelucht en werden zelfs enthousiast over het vooruitzicht van een Plaza de España vol met dansende eilandbewoners.

Rond half twaalf loopt de Plaza de España langzaam vol. Op het podium speelt een band Zuid-Amerikaanse muziek. De plaatselijke bevolking gaat op zijn mooist gekleed. De mannen dragen een pak met een vlinderdas, de vrouwen lijken uit een sprookjesfilm van Wald Disney te zijn gelopen.

De Palmeros en een enkele import bewoner stoppen om 12 uur bij iedere klokslag een druif in zijn mond. In de supermarkt worden voor deze gelegenheid druiven zonder velletje verkocht om het slikken op middernacht te vergemakkelijken.

Om 24 uur in de nacht gaan er een aantal feestelijke vuurpijlen de lucht in. De band op het podium wenst iedereen een Feliz Año Nuevo en begint met spelen. Tot 5 uur in de ochtend non-stop rumba, salsa, merengue, bachata, cumbia, chachacha en bolero.

De schooljeugd houdt zich wat afzijdig van het feestgedruis, kleine kinderen dwarrelen, springen wat in het rond, de ouders zwieren en zwaaien en de bezoekers van La Palma kijken hun ogen uit.

Zolang we op La Palma wonen hebben we nog nooit een oudejaarsfeest in Los LLanos gemist. Stilletjes hoop ik het Nederlandse echtpaar op de Plaza de España te ontmoeten met twee vrolijke en dansende jongens.

Behalve in Los Llanos word Oud en Nieuw ook groots gevierd in Los Sauces, Santa Cruz en Breña Alta.

Tekst: Siepko Wenning

3 gedachten over “Oud en nieuw op La Palma”

 1. Eric chavanu

  Mooi geschreven stuk sypko, we hebben het helaas nog maar een keer mogen ervaren. En zaten toen natuurlijk, net als altijd wel aan de oostkant van la palma. Goede jaarwisseling gewenst van Eric en Joke.

 2. Hallo Siepko en Marjan,
  Voor ons is het al weer 3 jaar geleden dat we met oud en nieuw op de Plaza de España waren. Was erg mooi en gezellig om een keer mee te maken.
  Voor jullie ook nog een Feliz Año Nuevo.
  Groetjes Gerry en Greet

 3. Annemarieke

  Toevallig hoorde ik vorige week op de Spaanse les voor het eerst over de druiven-traditie. Onze lerares, van oorsprong een Zuid-Amerikaanse vertelde dat het bij hun gewoonte is om 12 druiven in je mond te stoppen, en wel bij iedere slag van de klok. Daarbij doe je bij iedere druif een wens. In gedachten natuurlijk, anders vliegen de druiven in het rond :-)
  Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling toe!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven