Zorgen om oudste pijnboom ter wereld

De eilandregering van La Palma heeft een overeenkomst afgesloten met de gemeente El Paso voor de uitvoering van diverse maatregelen om de verzwakking van de karakteristieke pijnboom Pino de la Virgen te beteugelen.

De bejaarde pijnboom (Pinus canariensis) van El Paso behoort tot het culturele erfgoed en is met zijn meer dan 800 jaar ‘s werelds oudste Canarische pijnboom ter wereld.

De conditie van de Pino de la Virgen is in de laatste jaren verslechterd. In 2016 kwamen deskundigen bij elkaar om een start te maken met de ontwikkeling van het herstelproces om de pijnboom voor de toekomstige generaties te behouden.

De Pino de la Virgen is een iconisch symbool voor de bevolking van El Paso. Naast de eeuwenoude pijnboom is een kerkje gebouwd ter ere van de Virgen del Pino.

Het verhaal gaat dat lang gelden in de kruin van de pijnboom de heilige Maria verscheen op het moment dat twee houthakkers de boom wilden omhakken.

Nog altijd wordt een keer in de drie jaar een processie gehouden waarbij het Maria beeld vanuit haar kerkje naar het dorp El Paso wordt gedragen.

Bron: prensa de La Palma Foto`s: La Palma Oceaanzicht
Gerelateerde artikelen: Bomendokter positief over herstel

Scroll naar boven