Naar de drakenbloedbomen van Santo Domingo

Verslag korte rondwandeling Dragos Salvatierra in het noorden van La Palma.

De warme dagen van de zomer lijken nu definitief achter ons te liggen. Het kwik van de thermometer schommelt rond de 22 graden. De perfecte omstandigheden om weer op pad te gaan.

Ook na zeventien jaar valt er nog wel iets te ontdekken op ons eilandje. De korte rondwandeling naar de drakenbloedbomen van Dragos Salvatierra hebben we nog nooit gemaakt. De hoogste tijd om ook dit deel van La Palma te gaan ontdekken.

De reis met de auto naar Santo Domingo vanaf El Paso is ongeveer een uur en een kwartier, net zo lang als de wandeling van vandaag. Het voordeel van een korte wandeling is de tijd die je ermee bespaart om op dezelfde dag nog andere activiteiten te ondernemen. Na de wandeling staat een bezoek gepland aan restaurant Bernejal dat onlangs is heropend. En als we dan toch op pad zijn kunnen we in Puntagorda de boodschappen doen.

In Santo Domingo starten we de wandeling met een pauze op het plein naast de kerk. De tijd staat niet alleen stil in Santo Domingo, ook de prijzen zijn er de laatste 20 jaar niet verhoogd. Voor het broodje met een dik plak verse geitenkaas en wat tomaat en sla werd 2 euro in rekening gebracht.

Ik hou van het noorden, het is hier dat de lucht na een hele lange zeereis fris en zuiver het land bereikt. Het landschap en uitzicht is weids en de mensen lopen er een versnelling minder snel.


De wandeling begint bij de ingang van de Barranco la Luz. Het eerste deel van de wandeling over de Gr-130 kennen we goed van de wandeltocht naar Franceses. Vanaf het wandelbord Dragos Salvatierra gaat het wandelpad steil omhoog. Ik had me vandaag La Palma wat platter gewenst, om bij de drakenbloedbomen te komen moet een venijnig klimmetje worden gemaakt.

Het landschap is pittoresk en uniek. Waar in de wereld zie je zoveel drakenbloedbomen op zo’n kleine oppervlakte? Ik kan het niet laten om te dromen over hoe het zou zijn om in een van deze authentieke huisjes te wonen. Het dromerig gelegen huisje onder de drakenbloedbomen is alleen te voet te bereiken.Een paar sterke benen zijn een vereiste om op deze prachtige en eenzame plek oud te worden.

De wandeling is kort, na iets meer dan een uur lopen we de oude straatjes van Santo Domingo alweer binnen. Het dorp lijkt voor eeuwig ingeslapen maar toont hier en daar tekenen van leven. In een zijstraatje hangt was en twee oudere vrouwen lopen met een boodschappentas van de Spar het steile straatje omhoog.

Alle tafeltjes in Restaurant Bernejal waren al bezet maar op het terras met zicht op het bejaardentehuis in aanbouw was nog een tafeltje vrij. We zijn nieuwsgierig naar het klassieke gerechten uit de Franse keuken: tournedos met bearnaisesaus en eend met sinaasappel. De bediening is vlot, het eten met veel zorg en liefde bereid.

Opweg naar huis rijden we nog even langs de markt van Puntagorda voor het gebak van Werner, de in grotten gerijpte geitenkaas, de tomaatjes direct van het land en de olijven.

Nooit eerder in mijn geschiedenis op La Palma heb ik op de markt van Puntagorda zoveel mensen gezien als op deze zaterdag in november. Maar liefst een viertal toeristenbussen stond er op de parkeerplaats voor de ingang van de markt geparkeerd. La Palma zit duidelijk in de lift als het gaat om bezoekersaantallen. In het noorden van het eiland is daar overigens niets van te merken.

Verslag: Siepko Wenning
Beschrijving wandeling: Dragos Salvatierra in noorden van La Palma

6 gedachten over “Naar de drakenbloedbomen van Santo Domingo”

  1. Dag Siepko, wij waren afgelopen zaterdag ook op de markt in Puntagorde, en wat ons opviel waren niet alleen die 4 bussen maar ook een reisleider die voor een groep uitliep met zo’n omhooggehouden ‘follow the guide’ bordje! Het moet niet veel gekker worden op La Palma.

  2. Hallo Siepko,

    Bedankt voor ‘t verslag en al je nieuws over La Palma. Elk jaar gaat het 1e boekje wat je schreef mee terug naar La Palma waaruit wij wandelingen maken.Daarin beschrijven we ook de datum en bevinding van de wandelingen.
    Met vriendelijke groet,
    Jettie.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven