Boeren ontevreden over weergoden La Palma

Al een week lang werd er door de bewoners op La Palma gesproken over de droogte en de regen die er voor het weekeinde werd voorspeld. De code rood die voor het gehele eiland werd uitgevaardigd beloofde harde windstoten en tot 100 liter water per vierkante meter.

Op zaterdagochtend bereikten de wolken vanuit het zuidwesten La Palma met lichtflitsen boven zee en wat gerommel in de lucht. De hemel brak open en gedurende een uur of twee regende het pijpenstelen.

Na de eerste regenbui kwam iedereen zijn huis uit om allemaal op hetzelfde moment naar de supermarkt te gaan. De bewoners gooiden opgewekt hun kar vol terwijl de bezoekers van La Palma beteuterd langs de schappen schuifelden.

Met de koelkast vol bleef het de gehele zaterdag wat miezeren. Ook de zondag begon grijs maar eindigde hoopvol met de zon die weer door de wolken knalde.

Op maandag maakt iedereen de balans op van het weekeinde. El Remo was, zoals bij ieder buitje, tijdelijk onbereikbaar en hier en daar lag er een steen op de weg. In het noordwesten was er wat schade aan avocado’s en bananen. Incidenten deden zich niet voor.

De boeren hebben laten weten zeer ontevreden te zijn over de weergoden en de hoeveelheid regen die er is gevallen. In het zuiden van La Palma viel slechts 8 liter water, terwijl er 100 liter regen was voorspeld. Te weinig om een keer het land mee te bevloeien. In Garafia viel daarentegen 80 liter water per vierkante meter.

Op la Palma is iedere regendrop voorpagina nieuws.

Foto en verslag: La Palma Nieuws
Gerelateerde links: La Palma weer

Scroll naar boven