De reflectie van een koningsgolf

Een verslag over een middag surfen op la Palma

Van het geld voor zijn achttiende verjaardag van opa en oma kocht onze Mees een surfplank. De plank staat al vanaf de dag van aankoop in juni op de slaapkamer van Mees te wachten op de perfecte golf.

De surfers in het oosten van het eiland zijn wat golven betreft duidelijk in het voordeel. De noordoostpassaat zorgt voor constante aanvoer van lekkere golven voor surfers bij het strand Playa Nogales. Voor een jongen van achttien, (nog) zonder rijbewijs is het beste surfstrand van het eiland een berg te ver.

playa os guirres la palma surfen
Playa Los Guirres, het strand voor surfers in het westen van La Palma.

Vanaf het moment dat de nieuwe surfplank van Mees vanuit het noorden van Spanje naar ons eiland is verscheept wordt dagelijks de website windguru in de gaten gehouden. De golven zijn te zwak om te surfen wanneer een 8 of lager wordt aangegeven. De perfecte omstandigheid om een golf te pakken is wanneer windguru 14 aangeeft. Allemaal informatie die ik deze surf middag te weten ben gekomen.

Windguru gaf aan dat dinsdagmiddag een goed moment bood om de nieuwe surfplank van Mees in te wijden. Ook al had ik eigenlijk helemaal geen zin om naar de kust te rijden en had ik het veel en veel te druk met werken, het jeugdige enthousiasme van onze kerel om te gaan surfen was onmogelijk te weerstaan.

In zijn ogen zag ik de reflectie van een langzaam rollende koningsgolf die hem op zijn nieuwe plank naar de zevende hemel tilde. Voor me stond een jongen die zijn vader deze middag ernstig nodig had voor een transport naar de kust.

surfen la palmaDe rode vlag wapperde stevig op het strand van Playa los Guirres. Te gevaarlijk om te zwemmen maar adrenaline verhogend voor surfers. De golven braken grommend op het strand. Mees had al zijn surfpak aan voordat ik er erg in had. Ik kreeg maar twee seconden om hem te vereeuwigen voordat hij zijn gloednieuwe surfplank voor het eerst te water liet. Krachtig zag ik hem tegen de stroom in zwemmen op zijn plank. Vier andere surfers waren al actief om de golven te trotseren.

Enigszins gerustgesteld en mezelf streng toesprekend dat ik me geen zorgen moest maken, trok ik mijn hardloopschoenen aan om langs de kust naar Bombilla te rennen, terwijl ik ook op een barkruk bij het naastgelegen restaurant Los Guirres bier had kunnen drinken.

Bij terugkomst viel het me op dat een twintigtal badgasten stiekem alle kleren hadden uitgetrokken. Naaktrecreatie is niet officieel toegestaan op los Guirres maar zolang niemand er zich aan stoort, wordt het toegestaan. Ik hou persoonlijk wel van stranden waar naakt, topless en gekleed door elkaar heen loopt en ligt. Door je niet te hoeven conformeren heb je totale keuzevrijheid. Ik was deze middag wel in de stemming om mijn zwembroek aan te laten en niemand van de andere strandgangers had daar problemen mee.

Ondertussen probeerde ik Mees te ontdekken tussen de groep surfers in de oceaan die was aangegroeid tot een man of 20. Twee uur nadat hij met zijn plank de grommende oceaan was ingegaan stond hij weer naast me.

Helemaal tevreden was hij niet over de golven. De golven hadden volgens windguru kracht 17 en dat was net iets te heftig voor een beginnende surfer.

Tekst: Siepko Wenning

1 gedachte over “De reflectie van een koningsgolf”

  1. Mooi verhaal siepko, kleine jongens worden groot.
    Succes, wellicht de volgende keer bij ons bezoek weer eens afspreken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven