La Palma in de top-10 veiligste gebieden

La Palma staat volgens de kapitein van de Guardia Civil, in de top-10 van de veiligste gebieden in Spanje met betrekking tot criminaliteit. Het aantal aangiftes van criminaliteit per 1000 inwoners is op La Palma bijzonder laag.

De meest voorkomende delicten op La Palma zijn drugs gerelateerde zaken, het stelen van avocado’s en diefstal in vakantiehuizen.

Guardia Civil in Los Llanos

Er zijn op La Palma maar een paar delinquenten verantwoordelijk voor het merendeel van de inbraken en het stelen van avocado’s uit boomgaarden. Het is volgens kapitein Cervero soms ontmoedigend om te zien dat personen die zich bezig houden met kleine criminaliteit kort nadat ze zijn aangehouden door de politie, op voorspraak van de rechter weer op op vrije voeten zijn gesteld.

Kapitein Cervero kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. ´Onze 150 werknemers van de politie hebben heel goed gewerkt geleverd. In de strijd tegen drugs hebben we het voordeel dat we een klein eiland zijn waardoor de havens goed te controleren zijn.`

De kapitein van de Guardia Civil heeft vier jaar van zijn diensttijd doorgebracht in Barcelona en komt op voor zijn collega’s in Catalonië. Hij zegt hierover: ´Ik volg de gebeurtenissen in Catalonië met grote bezorgdheid. Het is onze taak om mensen te beschermen en de wet te handhaven.`

Bron: Eltime.es Foto: Google Maps

4 gedachten over “La Palma in de top-10 veiligste gebieden”

 1. Gera Vromen

  Helaas zijn er een beperkt aantal veelplegers die veelal uit zijn op geld en sieraden. Het zijn over het algemeen” nette criminelen” die niet huis en haard overhoop trekken en onnodig dingen vernielen. Inmiddels bestaat er sinds een jaartje een Dutchclub op la palma. Deze groep Nederlanders treffen elkaar met regelmaat met uiteenlopende activiteiten, bv dansles, tennissen etc. Bij de borrel na afloop blijkt, dat vrijwel iedereen, een of meerdere malen hinder heeft ondervonden van inbraak, insluiping. Ook bezoeken deze veelplegers met regelmaat de vakantieparken. Vorige week nog is mijn beste vriend die op een vakantiepark was bezocht door een jongeman met een geel T shirt en blauwe broek die bezig was om de kluis in het huisje open te breken. Helaas kon de jongeman ontkomen. Inmiddels hebben wij een aantal aangiftes liggen waarmee we toch iets mee willen. We schamen ons onderhand voor familie en vrienden om te moeten melden dat er hier met regelmaat van de klok gespuis rondloopt.
  Daarnaast kun je je afvragen, weinig aangiftes??? Betekent dat weinig criminaliteit?? Mijns inziens, geenszins!! Veel mensen doen geen aangifte omdat men weet dat de veelplegers zo weer op vrije voeten staan. Aangifte lijkt daarmee verheven te worden tot tamelijk zinloos tijdverdrijf. Als de Guardia Civil of de grote baas zichzelf schouderklopjes geeft, dan is dat veel eerder een gevolg van ” dweilen met de kraan open beleid”
  Rechters zouden effectievere sancties moeten opleggen die werkelijk tot gedragsverandering kan leiden bij de veelpleger. Pas dan wordt La Palma veiliger. Kortom, als Lid van de Dutchclup herken ik mij niet in het ” veilige La Palma.” Slecht voor het toerisme, slecht voor gevoel van welbevinden. Als Dutchclup zoeken we naar wegen om beleidsmakers te prikkelen tot ander beleid. Suggesties om dit te bereiken zijn zeer welkom!!!

 2. Rinske Vellinga

  In ons gehuurde huis bij Puerto Naos werd ingebroken. Aangifte doen hebben we geprobeerd, maar ze lieten ons uren wachten. Durfden het niet aan? Zo kun je de criminaliteitscijfers kunstmatig laag houden…

  1. Gera Vromen

   Ik heb zelf ook die ervaring, ik moest , nadat er voor de 3e keer inbraak was geweest, echt moeite doen dat men mijn aangifte op wilde nemen. Er was geen vanzelfsprekende bereidheid. Na bijna 2 uur wachten was ik eindelijk aan de beurt. Dat kan uiteraard gebeuren als er iemand voor je is die heel veel tijd nodig bleek te hebben. Op zich geen probleem, maar aangifte doen lijkt eerder door een weigerende houding ontmoedigd te worden. Eenmaal binnen, kreeg ik wel de volle medewerking . Ook zijn ze de dag erna thuis geweest om poolshoogte te nemen van de situatie.
   Ik zou bij deze een oproep willen doen aan iedereen om de inbraken en insluipingen te melden , zodat we een beeld krijgen van de omvang van dit probleem. Met een stapel van bv 40 meldingen, kunnen we vervolgens met een groepje dit probleem aankaarten bij het hoofd van de politie in los Llanos met daarbij de vraag om effectief beleid te ontwikkelen om de problematiek van veelplegers aan te pakken.Doe je mee???

 3. Gera Vromen

  Om een realistisch beeld te krijgen van de omvang van het probleem met thuiscriminaliteit op La Palma is er een meldingspunt in het leven geroepen onder het navolgende emailadres: inbraakmeldingen@gmail.com

  Ook al heb je geen aangifte gedaan, hier kun je je ervaringen delen. Uiteindelijke bedoeling is om met deze gegevens naar de verantwoordelijke functionaris te gaan, hoofd van de politie van gemeente los Llanos, om de effectiviteit van het beleid van criminele activiteiten in en rondom huis te evalueren en een oproep te doen naar een effectiever beleid.
  Heb je kennissen, vrienden, Duitstalige mensen met soortgelijk ervaringen, roep hen op tot het doen van een melding op dit eerder genoemde emailadres.

  Dank mede namens de mensen die zich zorgen maken vwb. het gehanteerde beleid op dit punt.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven