Nachtmerrie op La Palma

We leven op La Palma met ongeveer 85000 zielen op een relatief kleine oppervlakte omgeven door de oceaan. Als bewoner van het eiland ben je, hoe je het ook wendt of keert, toch een beetje tot elkaar veroordeeld.

Om er samen het beste van te maken houdt iedereen zich zoveel mogelijk aan de ongeschreven regels van het eiland. Respecteer je mede eilandbewoners zonder te oordelen, wees behulpzaam en aardig voor elkaar en organiseer heel veel activiteiten en feesten.

La Palma tolerantie

Het resultaat is een uitermate ontspannen en positieve eilandsfeer waar voor iedereen, ongeacht zijn afkomst of geaardheid, plaats is. Als import eilandbewoner kan me deze relaxte manier van saamhorigheid op La Palma nog altijd ontroeren.

De tijd staat niet stil en dat maakt me soms onrustig. Het verklaart de nachtmerrie waarmee ik deze ochtend wakker werd. Het fragiele kunstwerk dat tijdelijk op de boulevard van Puerto Naos lag aan diggelen op de grond. Zinloos geweld had een einde gemaakt aan dit symbool van tolerantie en verdraagzaamheid.

Gelukkig was het maar een boze droom. Het kunstwerk stond ook deze ochtend nog altijd sierlijk op zijn sokkel te draaien. Niemand op het eiland die het in zijn stomme kop heeft gehaald om het te vernielen.

En geen Palmero die zal begrijpen dat ik dat bijzonder vind.

Foto en tekst: Siepko Wenning

Scroll naar boven