Walvishaai voor de kust van La Palma

Regelmatig krijgen we de vraag hoe groot de kans is om tijdens een excursie op een dolfijnenboot vanuit de haven van Tazacorte dolfijnen te zien. Mijn antwoord is dat er acht van de tien keer dolfijnen worden gespot voor de kust van La Palma.

Zou je me vragen hoe groot de kans is om een walvishaai te zien dan zou ik antwoorden: praktisch nihil. De schatting is dat er nog slechts 1000 walvishaaien in alle zeeën op aarde rondzwemmen. De reuze haai met stippen is uitermate zeldzaam.

De laatste keer dat een walvishaai voor de kust van La Palma werd waargenomen dateert alweer van 20 jaar gelden. Eigenlijk moet ik schrijven, de voorlaatste keer. De dolfijnenboot Fancy II heeft de afgelopen week een walvishaai gespot voor de kust van La Palma en dat is groot nieuws. De zeldzame haai werd gefilmd voor de kust van Tijarafe, ongeveer 2 mijl uit de kust. De lengte van de reusachtige vis bedraagt ongeveer 13 meter.

De walvishaai is de grootste kraakbeenvis ter wereld en heeft wel 3000 tanden. Ik zou een blokje omzwemmen als ik deze haai zou tegenkomen maar dat blijkt niet nodig te zijn. De walvishaai is vredelievend en eet geen mensen, zelfs geen grote vissen. De gestipte reus voedt zich met planton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen.

Het vriendelijke monster heeft maar een grote vijand en dat is de mens. De walvishaai is (te) gemakkelijk te vangen, als je er al een tegenkomt, en brengt heel veel geld op.

We hopen dat we niet weer 20 jaar moeten wachten om deze vriendelijk reus te kunnen spotten voor de kust van La Palma.

Tekst: S.Wenning Video: Fancy II
Wikipedia: Walvishaai

Scroll naar boven