Kritiek op bouw van telescopen op La Palma

La Palma en Hawaï zijn de beste locaties op het noordelijk halfrond om het heelal te observeren. Aanvragen blijven komen om grotere en geavanceerde telescopen te mogen bouwen op het eiland.

Tot voor kort kregen de meeste aanvragen voor de bouw van een telescoop zonder problemen een vergunning. Het bouwen van een telescoop brengt immers extra werk en zou om deze reden goed zijn voor de economie.

Het gemak waarmee vergunningen werden verleend om een telescopen te kunnen bouwen lijkt verleden tijd.

telescopen la palma
Telescopen op La Palma gezien vanaf de Roque de los Muchachos.

De ontwikkelaars van de nog te bouwen Cherenkov telescopen staan in de startblokken om te beginnen maar de vergunning laat op zich wachten.

De organisaties Intersindical Canaria en Ben Magec-Ecologen zijn in actie gekomen. Volgens de twee actiegroepen zijn er bij het opstellen van milieurapporten onjuiste feiten gepresenteerd. De bouw van de Cherenkov telescoop zal ernstige schade veroorzaken aan het beschermde natuurgebied waarin de vijftig meter hoge sterrenkijker moet verrijzen.

Sinds 1985, toen de eerste Astrofysische installaties op La Palma werden gebouwd, hebben tientallen archeologische sites plaats moeten maken voor bouwgrond. Afvalwaterzuivering van de telescopen is onvoldoende. Gevaarlijk en vervuild water is volgens de ecologen in het grondwater terecht gekomen.

En wat gebeurt er wanneer nieuwe en grotere telescopen de minder geavanceerde telescopen overbodig maken?

Het enthousiasme om door te gaan met het bouwen van telescopen op La Palma lijkt verminderd.

Bron: La Voz Foto: La Palma Nieuws

Gerelateerde artikelen: Telescopen La Palma

Scroll naar boven