Stroperig bestuur op La Palma

La Palma bestaat uit 14 gemeentes met allemaal een eigen bestuur, een burgemeester en wethouders. De eilandregering (Cabildo) valt onder het provinciale bestuur van Tenerife. De provincie Tenerife is verantwoordelijkheid verschuldigd aan de Gobierno de Canarias, de regering van de Canarische Eilanden.

De Gobierno de Canarias moet zich weer aan de regels houden die worden bepaald in Madrid door de regering van Spanje. En boven dit alles druppelt langzaam en soms sneller dan je zou denken de nieuwe regels van de Europese Unie naar La Palma.

LP-2 carretera La Palma
De weg LP-2 van El Paso naar Los Canarios

Soms zijn we op La Palma al meer Europees dan in de rest van Europa. Een voorbeeld: ieder restaurant op La Palma heeft in zijn menukaart bij ieder gerecht een opsomming van alle ingrediënten die een allergische reactie zou kunnen veroorzaken zoals gluten, pinda’s en melk. Een regel van de Europese Unie waar we ons hier op het eiland goed aan houden.

Ook de inspanning die wordt verricht om op ons eiland afval te scheiden is bewonderenswaardig. We kunnen hier inmiddels de volgende containers voor afval: de oranje voor olie en vetten, de groene voor glas, de gele voor verpakkingen, de grijze voor papier, de bruine voor compost en de grote grijze voor restafval. Daarbij heeft iedere gemeente een punto limpio, voor groot afval, hout, ijzer, batterijen, verf, bouwafval. Dagelijks geopend en afleveren is gratis.

Museum Tendal al jaren gereed voor de opening.

Vooruitstrevend en volgend als het gaat om de Europese Unie maar traag en stroperig om het eiland verder te ontwikkelen. Met gemak kan ik een tiental projecten opsommen die zijn stopgezet of zijn ooit voltooid maar waar verder geen vervolg aan is gegeven.

Het te bouwen kuuroord met het water van de bron in Fuencaliente lijkt verstrikt te raken in een juridische strijd tussen de gemeente en de eilandregering. De werkzaamheden aan de weg van het zuiden naar El Paso ligt al jaren stil omdat er geen enkele legale asfaltfabriek op La Palma staat waar voldoende asfalt kan worden geproduceerd. Het project om de grot Palomas bij Todoque geschikt te maken voor bezoekers ging welvarend van start maar staat stil om onverklaarbare redenen.

De oude scholen langs het wandelpad de GR-130, die zijn omgebouwd tot herbergen voor wandelaars zijn allemaal gesloten. Los Llanos kan al twee jaar geen zwemles geven omdat er een klein probleem is met een trage aannemer bij het renoveren van het zwembad. Het museum Tendal in Los Sauces is al jaren gereed voor opening maar nog altijd gesloten.

Charco Azul La Palma
Het restaurant en de bar van het zwembekken Charco Azul is de komende zomer gesloten.

Maar ook ogenschijnlijk gemakkelijke werkzaamheden hebben op La Palma soms grote gevolgen.Een overzichtelijke renovatie aan het toilet is voor de burgemeester van Los Sauces en san Andres een reden om deze zomer het geliefde en druk bezochte restaurant met terras van het zwembekken Charco Azul te sluiten.

Het betreffende restaurant werd het afgelopen jaar door het Spaanse dagblad El Pais uitgeroepen tot een van de beste tien terrassen om vis te eten aan de kust van Spanje. In een reismagazines dat deze week verscheen, wordt nog altijd de bezoekers van La Palma aangeraden om het populaire restaurant te bezoeken. Maar deze zomer is Bar Azul dus gewoon gesloten vanwege de werkzaamheden aan het toilet.

De burgemeester lijkt geen enkele interesse te tonen voor het alom geprezen werk van de crew van Bar Azul. En de gasten van het zeezwembad zullen deze zomer zelf eten en drinken mee moeten nemen. Je zou de burgemeester er bijna van verdenken dat er andere belangen in het spel zijn om het terras van Bar Azul te sluiten.

Op La Palma komt altijd alles goed, alhoewel de weg er naar toe soms net zo bochtig en steil is als de wegen op La Palma.

Foto`s en tekst: S.Wenning

Scroll naar boven