Scholieren La Palma doen landelijk examen

De leerlingen van het voortgezet onderwijs doen deze week examen in Santa Cruz de La Palma.

Het onderwijs in Spanje is anders georganiseerd dan in Nederland en België. Na het doorlopen van de lagere school (escuela) gaan alle kinderen naar het hetzelfde voortgezet onderwijs, het instituto. Er is geen differentiatie in niveau, iedereen volgt hetzelfde onderwijs. De knappe koppen zitten in dezelfde klas als de handige handen.

De leerplicht stopt in Spanje bij het bereiken van 16 jaar. De meeste studenten volgen na 4 jaar voortgezet onderwijs de twee extra jaren bachillerato om zich daarna te specialiseren.

don manuel santa cruz la palma

Om in aanmerking te komen voor een universitaire opleiding is het gemiddelde cijfer van het laatste jaar en het landelijke examen belangrijk. Hoe hoger het cijfer is, hoe meer mogelijkheden de student heeft om een studie aan de universiteit te gaan volgen. Echter, om toegang te krijgen tot minder populaire opleidingen zoals bijvoorbeeld economie is een gemiddelde van een 5 voldoende om toegang te krijgen.

Leerlingen kunnen zich ook aanmelden voor een beroepsopleiding. Op La Palma worden een klein aantal beroepsopleidingen aangeboden. De meeste kids vervolgen hun opleiding buiten La Palma en gaan naar Tenerife, Gran Canaria of op het vaste land van Spanje.

Terwijl onze zoon gebogen zit over zijn examen Latijn heb ik alle tijd om in Santa Cruz de krant te lezen en om een koffie te drinken bij Don Manuel.

Foto en tekst: Siepko Wenning

Scroll naar boven