Kunst met heimwee op La Palma van Acenk

La Palma is omringd door de Atlantische Oceaan. Wanneer ik nu de auto neem om het eiland rond te rijden zou ik over een uur of vijf weer op hetzelfde punt staan als waar ik begon. Om toch af en toe even de cirkel te doorbreken ga ik graag even naar de andere kant van de berg. Vanuit El Paso ben ik in een half uur in Santa Cruz, de hoofdstad van La Palma.

galerie santa cruz de la palma

In Santa Cruz ben ik er even uit, staat alles even op de pauzeknop. Ik vind het heerlijk om een krantje te kopen in de hoofdstraat en om daarna ergens in een barretje tussen de Palmeros een klein maar sterk kopje koffie te drinken.

Het bezoek aan Santa Cruz is pas echt compleet wanneer de deuren van de galerie in de Calle o Daly open staan. Iedere maand is er de kans voor een Palmese kunstschilder om zijn werk te tonen aan het publiek. Deze maand was het de beurt aan Acenk.

kunst la palma acenk

Waar de meeste schilders op La Palma zich laten beïnvloeden door het eiland schildert Acenk extravagante mannen en vrouwen. Het werk herinnert onmiddellijk aan de zwoele Caribe, het swingende en losse Zuid-Amerika.

acenk la palma

Thuis lees ik op zijn Facebookpagina dat Acenk geboren is in de hoofdstad van Venezuela. Zijn ouders emigreerden lang geleden naar Caracas. De zoon is teruggekeerd naar het land van zijn ouders.

la palma kunst
Acenk is terug maar In zijn werk is nog altijd het verlangen te zien naar het uitbundige leven in de tropen. De Palmese Venezolaan Acenk  laat de muren van de expositieruimtes op la Palma swingen.

Tekst en foto: S.Wenning
Informatie: Facebook Acenk

Scroll naar boven