La Palma wil de grootste telescoop ter wereld

De eilandregering heeft een stuk land op de hoogste top van La Palma gereserveerd voor de bouw van de grootste telescoop ter wereld. Of dat ook echt gaat gebeuren is afhankelijk van de rechter op Hawaï. De bouw van de TMT-telescoop is vooralsnog gepland op de heilige berg Mauna Kea in Hawaï.

TMT-telescoop

De bewoners van Hawaï hebben bezwaar aangetekend tegen de bouw van de telescoop op de heilige berg. Wanneer de rechter van Hawaï geen toestemming zal geven om op de top van de Mauna Kea te bouwen zal de TMT-telescoop naar La Palma komen.

Het stelt de eilandregering van La Palma wel voor een probleem. Het energiegebruik van de meest krachtige en geavanceerde optische telescoop ter wereld bedraagt 20 % van het totale energiegebruik op La Palma. Waar moet de nieuwe energiecentrale worden gebouwd om de TMT-telescoop van energie te voorzien? Extra energie opwekken betekent ook extra uitstoot van CO2.

Op La Palma wachten we het besluit van de rechter in Hawaï rustig af. De tijd al het leren of het eiland La Palma echt bereid is om de inspanning te leveren die nodig is om dit  project te realiseren.

Bron: ElTime.es

Scroll naar boven