Sneeuw op La Palma goed voor de watertank

La Palma werd wakker met een flinterdun laagje sneeuw op de hoogste toppen van het eiland.
De temperatuur op de Roque de los Muchachos schommelde vandaag tussen de -1 en – 2 graden.

Sneeuw op de toppen van La Palma is goed nieuws voor de watervoorziening van het eiland. Wanneer de temperatuur gaat stijgen wordt het smeltwater langzaam opgenomen door het poreuze gesteente. Het water zakt in de berg en verzamelt zich op ondoorlaatbaar aardlagen in het gebergte.

In de berg zijn kilometerslange tunnels gegraven om het water naar buiten te transporteren. Via een ingenieuze stelsel van buizen en waterkanaaltjes wordt het water naar de huizen getransporteerd.

Met de eerste sneeuw dit jaar op La Palma viel vandaag toevallig ook de jaarlijkse rekening van ons water op de deurmat. Net al de meeste Palmeros zijn ook wij aandeelhouder van het water. We zijn in het bezit van drie waterrechten en ontvangen daarmee ongeveer iedere minuut 2 liter water. Het water wordt in een grote tank bij ons huis bewaard totdat we het nodig hebben voor gebruik. Een waterrecht kan duizenden euro’s kosten en geeft tot het einde der tijden recht op een bepaalde hoeveelheid water. Eenmaal per jaar ontvangen we van het waterhuis voor het onderhoud aan de buizen en de tunnel een rekening, de rekening die we vandaag ontvingen bedraagt 162 euro’s voor een jaar water.

Sneeuw op de hoogste toppen en nog geen 15 kilometer verderop badgasten op het strand van Tazacorte. La Palma is in vele opzichten een bijzonder eiland.

Tekst: La Palma Nieuws Foto: webcam Grantecan

Scroll naar boven