De kledingstukken van Nieves

Een verslag van een wandeling met de buurtvereniging.

De buurtvereniging organiseerde dit weekeinde een wandeltocht van Santa Cruz naar het bedevaartskerkje Las Nieves, inclusief een lunch. Een positief initiatief waar ik graag aan mee wilde doen vooral ook omdat er een bezoek stond gepland aan de klerenkast van de beschermheilige van La Palma.

Het terracotta beeld Nieves wordt al vanaf de zeventiende eeuw op La Palma vereerd en bezit een uitgebreide garderobe en juwelen van onschatbare waarde. Dit wilde ik wel eens zien.

lasnieves-lapalma
Opweg naar het kerkje van Nieves.

De bewoners uit de buurt verzamelde zich in Santa Cruz op het plein Alameda bij de replica van de boot van Columbus. De afstand tot het religieuze hart van het eiland is ongeveer twee kilometer. Een afstand, waar we dankzij de interessante uitleg van onze enthousiaste voorzitter over de bezienswaardigheden onderweg, drie uur over hebben gedaan.

Mijn verwachtingen om de garderobe van Nieves te gaan zien waren hooggespannen; ik dacht toegang te krijgen tot het grootste geheim van La Palma. Een stoffige, vochtige kelder waar in een schaars verlichte hoek een kledingrekje zou staan met eeuwenoude, half vergane kledingstukken van het Mariabeeld.

nieves-museum-lapalma
Een van de kledingstukken van de beschermheilige van La Palma.

Pas toen de penningmeester van de buurtvereniging me een kaartje in de handen duwde die ik een minuut later weer moest inleveren bij een vrouw achter een balie wist ik dat mijn verwachtingen een exclusief geheim te gaan zien te romantisch waren ingeschat. We bezochten het voor iedereen toegankelijke en onlangs geopende museum Camerín.

nieves-zonder-kleren
Nieves zonder kleren.

De kostuums van Nieves worden tentoongesteld in perfect verlichte vitrines met uitleg in het Spaans en het Engels. Van de juwelen zijn alleen enkele foto`s  te zien. Het grote geheim is niet de kledingkast van Nieves maar waar de priester deze kostbaarheden in het kerkje heeft verstopt.

Veel interesanter dan de kledingstukken van de heilige maagd was het doorkijkje vanuit het museum, via een opening achter het altaar, tot in de kerk waar tijdens ons bezoek de zondagsmis plaats vond. We konden de gelovigen op ons gemak bekijken terwijl zij ons niet konden zien. Toen even later de pastoor de mis verliet en het museum binnenliep om de enthousiaste voorzitter te manen zijn stem iets te temperen, wisten we dat we niet te zien maar wel te horen waren in het bedevaartkerkje.

Na het bezoek aan het museum werd er gegeten in het naastgelegen grillrestaurant. Palmeros eten bij voorkeur op zondagmiddag met zoveel mogelijk mensen in een rumoerig eetlokaal met weinig frisse lucht. De ober zweette als een otter, net als wij. Om ons verstaanbaar moesten we onze stem verheffen, de sfeer tussen de buurtbewoners was gemoedelijk, alsof ze elkaar al generaties lang kennen.

Het driegangenmenu startte met een voedzame kikkererwtensoep gevolgd door zwijnenvlees en kip van de grill, de Canarische aardappels en de bekende rode mojosaus. De buurtbewoners leken zich helemaal thuis te voelen in het drukke restaurant. De overbuurvrouw prikte als eerste het grootste stuk vlees van het dienblad en legde dat op het bord van haar man, een boom van een kerel met handen als kolenschoppen waarna ze het voor hem in stukjes ging snijden. Een andere buurtbewoners deed geen water bij de wijn maar wijn bij zijn water.

nieves-met-kleren
Nieves met kleren.

Na de Canarische lunch namen we het paadje naar het 25 meter hoge heuvel achter het bedevaartskerkje, volgens de voorzitter een heilige plaats van de oorspronkelijke bewoners. Een van de buurtbewoonsters las op deze bijzondere locatie een gedicht voor van een bekende Palmese dichter en kreeg hiervoor een warm applaus van de buurtbewoners.

Op de weg terug naar Santa Cruz nam de voorzitter nog enkele malen het woord. Acht uur later waren we weer terug waar in de ochtend de excursie was begonnen. De wandeltocht van 5 kilometer hebben we in acht uur weten te voltooien.

Tekst en foto: S.Wenning
Meer informatie over museo-de-arte-sacro-camarin-de-la-virgen-de-las-nieves

Scroll naar boven