De bananenboeren op La Palma gaan protesteren

De economische motor van La Palma pruttelt in de zomer. De vraag naar bananen op het vaste land van Spanje is tijdens de warme zomermaanden minder groot terwijl er in deze periode de meeste bananen worden geoogst. De prijs die de bananenboeren voor hun bananen ontvangen is gedaald tot gemiddeld 0,30 euro per kilo.

De combinatie van de bovengenoemde factoren heeft geleid tot dramatische situaties, in Tazacorte zijn enkele boeren gestopt met het besproeien van hun gewassen om het bespaarde water te verkopen om op deze manier toch nog inkomsten te verkrijgen.

bananen.lapalma
Finca met bananen geschilderd door Manu Marzan

Om de prijs van de bananen door de overproductie niet verder te laten zakken heeft de coöperatie Asprocan dit jaar meer dan 15 miljoen kilo bananen uit de markt teruggetrokken. Ongeveer 12 miljoen kilo is aangeboden aan de vuilstort of wordt benut als voedsel voor de dieren en 3 miljoen bananen is geschonken aan de voedselbank.

Met name de hoger gelegen bananenplantages waar de bananen worden geteeld in de buitenlucht hebben te maken met een overproductie in de zomer. De prijs voor de boeren van 30 eurocent per kilo bananen is niet voldoende om de kosten te dekken.

manu.marzan.schilder.bananen
Tros met bananen (Manu Marzan)

Gezien de wanhoop van de bananenboeren, het gebrek aan een reactie van de coöperatie Asprocan en de onthutsende stilte van het ministerie van Landbouw zal er 2 september een demonstratie plaatsvinden in Santa Cruz de La Palma.

Volgens de officiële gegevens van het ministerie van landbouw is de totale oppervlakte van landbouwgrond waarop bananen worden geteeld in de Canarische Eilanden 9100 hectare. De grootste productie van bananen vindt plaats op Tenerife gevolgd door La Palma, Gran Canaria, La Gomera en El Hierro. Ongeveer 3200 hectare van de teelt vindt plaats onder glas of gaas. Het telen van bananen is de belangrijkste activiteit die het meest bijdraagt aan het bruto binnenlands product op La Palma.

Bron: La Palma Ahora Afbeeldingen: Manu Marzan

Scroll naar boven