Telescopio Nazionale Galileo ontdekt bijzondere planeet

De telescopen op de hoogste top van La Palma blijven bewijzen dat het eiland een bevoorrechte locatie is om de verste uithoeken van de hemel te ontdekken.

Gloria Andreuzzi van de Telescopio Nazionale Galileo (INAF-TNG), gelegen in het Astrophysical Observatory van de Roque de Los Muchachos meldt de ontdekking van de planeet HIP 116454b. De door de telescoop Galileo ontdekte planeet heeft een diameter van 32.200 kilometer, is tweeënhalf keer zo groot als de aarde en weegt bijna 12 keer het gewicht van de wereld waarop wij wonen.

De temperatuur op de ontdekte planeet schommelt rond de 400 graden Celsius. Dit maakt HIP 116454b een super-Aarde, een klasse van planeten die niet eerder is ontdekt in ons zonnestelsel. De gemiddelde dichtheid suggereert dat deze planeet mogelijk voor driekwart is opgebouwd uit water.

Ontdekking van een bijzondere planeet op La Palma.
Ontdekking van een bijzondere planeet op La Palma.

De planeet HIP 116454b heeft een omlooptijd van 9,1 dagen en bevindt zich op een afstand van en banen 13,5 miljoen mijl van een gastheer ster. De gastheer ster, HIP 116.454 is een oranje dwerg, iets kleiner en koeler dan onze zon, in het sterrenbeeld Vissen, 180 lichtjaren van ons verwijderd.

Bron: La Palma Ahora Afbeelding: Avet Harutyunyan/TNG
Extra informatie: Telescopio Nazionale Galileo
De Telescopio Nazionale Galileo (TNG) is gelegen op de Roque de los Muchachos. De TNG wordt beheerd door Galileo Galilei-INAF Foundation (FGG-INAF). Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Astrophysical Journal.
Panoramafoto’s telescopen op La Palma

Scroll naar boven