Reservaat voor haaien en roggen

Verzoek van Susu Rhodos voor een internationaal beschermingsprogramma voor haaien en roggen.

Rond de Canarische eilanden komen 86 verschillende soorten haaien en roggen voor zoals de ernstig bedreigde Squatina squatina en de hamerhaai. Haaien en roggen worden gevangen vanwege het vlees en de vinnen, maar ook voor het produceren van levertraan.

Haaien reproduceren zich pas op een leeftijd van 18 jaar en krijgen gemiddeld 3 nakomelingen. Dit maakt de haai kwetsbaar voor overbevissing. Meer dan 30 % van de populatie kraakbeenvissen bevindt zich in de gevarenzone om uit te sterven.

Bescherming is noodzakelijk om de haaien en roggen die al langer dan 400 miljoen jaar in de oceaan zwemmen te beschermen.

De acht beschermde gebieden in de wereld voor haaien en roggen  bevinden zich in de Bahama’s, de Malediven, de Marshalleilanden, Palau, Dominica, Tokelau, de Britse Maagdeneilanden en Honduras. Ook de Canarische Eilanden moeten een belangrijke rol gaan spelen in de bescherming van haar onderwaterleven.

engelenhaai.palma.jpg

We hebben de duikschool Casa de Buceo gevraagd om meer informatie over het eventuele gevaar van haaien voor badgasten. Kunnen we met zo`n reservaat nog wel veilig zwemmen in de oceaan rond La Palma?

Volgens duikmaster  Joost is de populatie haaien op dit moment erg klein rond de Canarische eilanden.Ondanks de met uitsterven bedreigde haai wordt er toch door Spaanse vissers op de rover van de oceaan gevist vanwege de haaienvinnen`.

Het gevaar voor haaien wordt volgens Joost enorm overdreven. ´De kans dat iemand wordt gedood door een slang is duizenden  malen groter dan dat er iemand wordt gebeten door een haai. Een haai is een roofdier en op jacht naar zeehonden en vissen maar niet geïnteresseerd in mensen die hij liever laat zwemmen`.

´Haaien staan bovenaan de voedselketen en door het uitmoorden van haaien komt het gehele ecosysteem in gevaar. Het is om deze reden belangrijk om de haai te beschermen`.

Bron: La Palma ahora. Foto: Wikipedia. Duikschool: Casa de Buceo

3 gedachten over “Reservaat voor haaien en roggen”

 1. Die vergelijking snijdt geen hout …
  De habitat van de meeste gifslangen komt grotendeels overeen met die van de mens, nl. op het vasteland. Het is dus geen wonder dat er meer mensen worden gebeten door een slang dan door een haai.

  “De kans dat een mens het leven laat door de aanval van een haai is ongelofelijk klein. Baders en zwemmers in zee hebben een veel grotere kans om gedood te worden door een dooskwal of door een blauwgeringde octopus of een steenvis, zeeslang of zeekrokodil*. De haai staat helemaal onderaan een lijst van gevaarlijke dieren die mensen dodelijk kunnen verwonden.”

  *) Geen van de hier genoemde dieren komt alleen de octopus in de wateren rond La Palma voor. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haaien)

  Er is echter geen reden om naïef of onvoorzichtig te zijn als men gaat zwemmen in water waar haaien gesignaleerd zijn. Je hoeft maar naar “haaien La Palma” te googlen om te zien dat het bepaald geen kleine exemplaren zijn die in de wateren rond La Palma gesignaleerd worden …
  Het zijn juist de soorten die in (sub)tropische wateren voorkomen waarvan bekend is dat ze, al dan niet “per ongeluk” mensen hebben aangevallen (omdat ze – naar verluid – een spartelende zwemmer voor een prooi aanzagen).

  1. Bovenstaande reactie toont helaas maar weer eens aan hoeveel onwetendheid en onbegrip er is met betrekking tot haaien…. Jammer, want het zijn zulke prachtige beesten om mee te duiken. Wat je vooral moet hebben is respect voor het onderwaterleven en weten hoe je met onderwaterleven om moet gaan. Helaas regeert de angst waardoor mensen zich niet meer open kunnen stellen voor educatie of begrip.

   Juist duikers, degenen die zich graag in die andere habitat bevinden, weten hoe je ze met haaien om moeten gaan en tonen respect. In plaats van deze voor het ecosysteem belangrijke dieren uit te moorden of door gebrek aan kennis als gevaarlijk te beschouwen…

 2. Dat moet natuurlijk zijn:
  “Geen van de hier genoemde dieren komt in de wateren rond La Palma voor.”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven