Investering vliegveld La Palma buitenproportioneel

Met weemoed wordt er door de Palmeros teruggedacht aan het oude vliegveld in Mazo. Het vliegveld was een sfeervolle ontmoetingsplaats om geliefden na een reis weer in de armen te nemen en een overzichtelijk vertrekpunt voor het maken van een vliegreis. Vanuit het restaurant keek je uit over de landingsbaan en de oostelijke bergrug van het eiland. Er was een restaurant waar de obers je vriendelijk begroeten en je kon er zelfs nog een krantje kopen.

Niet alleen de Palmeros zijn ontevreden over de kolossale bunker die de plaats innam van het oude vliegveld, ook de rekenkamer van de Europese Unie zet zijn vraagtekens bij de noodzaak van de investering van 36 miljoen Euro, waarvan de EU 17 miljoen heeft bijgedragen. Het vliegveld van La Palma is een van de zeven vliegvelden in Spanje die de afgelopen jaren geld hebben ontvangen.

La Palma vliegveld
Vliegveld La Palma

In een onlangs door de Rekenkamer uitgebracht rapport wordt vermeld dat de EU-financiering slecht is gecoördineerd door de Spaanse staat, er was geen doordacht strategisch plan voor het ontwikkelen van de luchthaven op de lange termijn. Het vliegveld van La Palma te groot is voor het overeenkomstige aantal vliegtuigen en passagier. De kans dat het nieuwe vliegveld ooit resultaten zal genereren is klein. De Europese Unie geeft toe dat er bij de besteden van het geld door de Unie onvoldoende toezicht was.

Bron: La Palma Ahora Foto: Wim del Arte

Scroll naar boven